Podlaskie Zakłady Zbożowe S.A.
![](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/HOVER-pszenica-maka-1.png)
![mąka tortowa](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/tortowa-KAT.png)
![](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/HOVER-pszenica-maka-1.png)
![mąka wrocławska](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/wroclawska-KAT.png)
![](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/HOVER-pszenica-maka-1.png)
![Mąka na pizze włoską](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/wloska-KAT.png)
![](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/HOVER-zyto-maka-1.png)
![mąka chlebowa](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/chlebowa-KAT.png)
![](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/HOVER-pszenica-maka-1.png)
![mąka białostocka](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/bialostocka-KAT.png)
![](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/HOVER-pszenica-maka-1.png)
![mąka poznańska](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/poznanska-KAT.png)
![](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/HOVER-pszenica-maka-1.png)
![](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2023/06/chlebowa-pszenna-KAT.png)
![](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/HOVER-pszenica-maka-1.png)
![mąka luksusowa](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/luksusowa-KAT.png)
![](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/HOVER-pszenica-maka-1.png)
![mąka krupczatka](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/uploads/2022/08/krupczatka-KAT.png)
Coś poszło nie tak. Spróbuj ponownie później.
![Białe chmury](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/cloud-mobile.png)
Zajrzyj po więcej wyjątkowych przepisów, w których wykorzystasz produkty od PZZ S.A.
PZZ S.A. to Produkcja najlepszej jakości dla Twojej rodziny
Tradycja. To słowo doskonale opisuje Podlaskie Zakłady Zbożowe. W naszym przypadku jest ona imponująca, ponieważ niebawem PZZ S.A. będą obchodziły swój 75. jubileusz.
Historia Podlaskich Zakładów Zbożowych sięga czasów powojennych, a dokładniej 1948 roku. To właśnie wtedy powstało państwowo-spółdzielcze przedsiębiorstwo, którego produkty przez lata były podstawą tradycyjnych potraw, goszczących w polskich kuchniach. Dynamiczny rozwój naszego przedsiębiorstwa trwał nieprzerwanie przez dziesięciolecia.
W latach 80. Podlaskie Zakłady Zbożowe były jednym z największych zakładów tego typu w Polsce - zrzeszały kilka młynów na terenie Podlasia. Na tym jednak nie zaprzestaliśmy. Kolejnymi inwestycjami była płatkarnia owsa, kaszarnia oraz grochownia. Zmodernizowaliśmy również pobliską wytwórnię pasz.
Lata 90. - to właśnie wtedy powstaje kultowa już dzisiaj Mąka Tortowa, której opakowanie zdobi charakterystyczna grafika, przedstawiająca tort z żółtą świeczką. Jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów PZZ S.A. i wielu z nas kojarzy się on ze wspólnym, rodzinnym przygotowywaniem wypieków. W tym czasie do regularnej sprzedaży zostały wprowadzone produkty paczkowane od Podlaskich Zakładów Zbożowych. 1994 rok był dla nas wyjątkowy, gdyż w tym czasie ich sprzedaż wzrosła aż pięciokrotnie!
Rok 2000 był przełomowym momentem, nie tylko dlatego, że rozpoczął nowe milenium. W przypadku Podlaskich Zakładów zbożowych był również zapowiedzią czegoś nowego. To właśnie wtedy doszło do prywatyzacji przedsiębiorstwa, którego 100% udziałów składało się z polskiego kapitału. To, co z pewnością wyróżnia nas na tle innych przedsiębiorstw, to ciągła chęć rozwoju oraz wykorzystywanie innowacyjnych rozwiązań, usprawniających produkcję.
W 2018 roku przeprowadziliśmy generalną modernizację młyna pszenno-żytniego oraz otworzyliśmy nową spedycję mąk luzem. W tym czasie powstała także piekarnia laboratoryjna oraz nowoczesne laboratorium. Nasza opowieść nie dobiega jednak końca. Historia o Podlaskich Zakładach Zbożowych S.A. trwa po dziś dzień i piszemy ją wspólnie.