Przepisy Przepis

Dhal z grochu z grillowanym bakłażanem

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Pełne aromatu zioła oraz warzywa dojrzewające w letnim słońcu nie stworzyłyby tego klasycznego dla kuchni indyjskiej dania, gdyby nie wysokiej jakości groch.

 

Nie musimy wyruszać w daleką podróż do Indii, aby skosztować wyśmienitej kuchni tego kraju.
Groch od PZZ S.A. sprawdzi się doskonale nie tylko w polskich, ale również orientalnych daniach.

Składniki:

 

  • 1 szklanka Grochu Żółtego Połówki
  • 2 łyżki oleju
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • po ½ łyżeczki mielonego kardamonu, kurkumy oraz garam masali
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ bakłażana
  • 100 g ryżu
  • świeża kolendra

 

Przygotowanie:

 

Krok 1

Dzień wcześniej wsyp groch do garnka i wypłucz. Zalej świeżą zimną wodę (ok. 7 cm ponad poziom grochu) i odstaw na noc do namoczenia.

 

Krok 2

Groch gotuj przez 40 minut w tej samej wodzie do miękkości. W połowie gotowania dodaj sól. Groch częściowo może się rozgotować. Na koniec w razie potrzeby można go odcedzić, jeśli pozostała jeszcze woda.

 

Krok 3

Na patelni na oleju zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj kmin rzymski. Całość chwilę razem podsmażaj.

 

Krok 4

Dodaj kardamon, kurkumę i garam masalę. Po chwili smażenia wlej pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj bez przykrycia przez około 5 minut. Dodaj ugotowany groch, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.

 

Krok 5

Bakłażana pokrój na niezbyt grube plasterki, posyp pół łyżeczki soli, wymieszaj. Tak przygotowane warzywo odłóż na 20 minut. Następnie opłucz i osusz. Grilluj ok. 10 minut na małym ogniu na patelni grillowej, pod koniec skrapiając oliwą.

 

Krok 6

Do uprzednio ugotowanego ryżu dodaj dhal, następnie grillowanego bakłażana. Całość posyp świeżą kolendrą.

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas