Przepisy Przepis

Ciasto kruche ze śliwkami

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Sekretem najlepszego ciasta kruchego jest wysokiej jakości Mąka Krupczatka PZZ S.A.

 

Wykorzystując naszą mąkę w przepisie, masz pewność, że jego konsystencja będzie idealna a smak niezapomniany!

Składniki:

 

  • 3 szklanki Mąki Krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • ¾ szklanki cukru
  • 400 g śliwek węgierek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • mleko
  • 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej

 

Przygotowanie:

 

Krok 1

Do mąki dodaj pokrojone masło. Do całości wrzuć żółtka i cukier. Ciasto szybko zagnieć. Podziel na dwie części – ⅔ i ⅓, odstaw na pół godziny do lodówki.

 

Krok 2

Ugotuj budyń, wg. przepisu na opakowaniu, dodając jednak pół szklanki mleka mniej niż w przepisie.

 

Krok 3

Piekarnik ustawić na 170 °C. Blaszkę o wymiarach 23×28 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp kaszą manną lub bułką tartą. Większą częścią ciasta wyklej spód blaszki, oprósz łyżką kaszy manny lub bułki tartej.

 

Krok 4

Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

 

Krok 5

Na podpieczone ciasto wyłóż przekrojone w pół śliwki bez pestki (skórką do dołu), przykryj je warstwą ciepłego budyniu. Pozostałą część ciasta zetrzyj na grubej tarce posypując wierzch ciasta.

 

Krok 6

Wstaw blaszkę do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 50 minut.

 

Smacznego!

 

 

Obserwuj nas