Biszkopt z truskawkami - PZZ
Przepisy Przepis

biszkopt z truskawkami

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Pachnący, puszysty biszkopt, słodki krem ze świeżą śmietanką i soczyste truskawki, przywołujące ciepłe dni lata to trio idealne!

 

Niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu biszkopt z kremem i truskawkami to idealny deser na upalne dni. Zaskocz swoich gości przepysznym ciastem, do którego, oprócz Mąki Tortowej, potrzebujesz zaledwie kilku składników.

Składniki:

 

  • 6 jajek
  • 2 szklanki Mąki Tortowej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżki octu
  • 6 łyżek oleju
  • 300g truskawek
  • 400g śmietany 30%
  • 200g sera mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Jajka (trzymane przez 2 godziny w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Następnie białka ubij z cukrem. Wymieszaj przesianą mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, ocet i olej. Do tak przygotowanej masy dodaj ubitą pianę z białek.

 

Krok 2

Ciasto wylej do dużej tortownicy do pieczenia, po czym piecz je przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudź, podziel na dwie części.

 

Krok 3

Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem. Gdy śmietana zostanie ubita, dodaj ser mascarone, dalej ubijaj. Truskawki umyj, następnie pokrój w ćwiartki.

 

Krok 5

Na dolny biszkopt wyłóż ubitą masę oraz truskawki. Przykryj drugą połową biszkoptu, udekoruj truskawki, po czym całość oprósz cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas