![Pączek](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/paczek-top.png)
![Gofer](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/gofer.png)
![Kawałek ciasta](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/ciacho.png)
![Croissant](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/krosant.png)
![Pączek](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/pączek-bot.png)
Pachnący, puszysty biszkopt, słodki krem ze świeżą śmietanką i soczyste truskawki, przywołujące ciepłe dni lata to trio idealne!
Niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu biszkopt z kremem i truskawkami to idealny deser na upalne dni. Zaskocz swoich gości przepysznym ciastem, do którego, oprócz Mąki Tortowej, potrzebujesz zaledwie kilku składników.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 szklanki Mąki Tortowej
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżki octu
- 6 łyżek oleju
- 300g truskawek
- 400g śmietany 30%
- 200g sera mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Krok 1
Jajka (trzymane przez 2 godziny w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Następnie białka ubij z cukrem. Wymieszaj przesianą mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, ocet i olej. Do tak przygotowanej masy dodaj ubitą pianę z białek.
Krok 2
Ciasto wylej do dużej tortownicy do pieczenia, po czym piecz je przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudź, podziel na dwie części.
Krok 3
Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem. Gdy śmietana zostanie ubita, dodaj ser mascarone, dalej ubijaj. Truskawki umyj, następnie pokrój w ćwiartki.
Krok 5
Na dolny biszkopt wyłóż ubitą masę oraz truskawki. Przykryj drugą połową biszkoptu, udekoruj truskawki, po czym całość oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!