Przepisy Przepis

Bułki pszenne

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Świeże, pachnące bułki pszenne posmakują każdemu wielbicielowi pieczywa.

 

Porcja przygotowana według naszego przepisu zaspokoi apetyt nawet dużych głodomorów.

Składniki na 10 bułek:

 

  • 340 g Mąki Wrocławskiej PZZ S.A. lub Mąki Uniwersalnej Podlaskie Młyny
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 1 nieduże jajko
  • 200 ml mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 7 g soli
  • mak lub sezam, do posypania

 

Ponadto:

 

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

 

Wykonanie:

 

Krok 1 

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać sól, cukier, następnie  mleko, jajko i masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 – 2 godziny).

 

Krok 2

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki, około 80 g każda. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

 

Krok 3

Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć makiem lub sezamem.

 

Krok 4

Piec w temperaturze 230ºC przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec dodatkowe 10 – 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 

Smacznego!

Obserwuj nas