Przepisy Przepis

Wytrawne gofry

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Wytrawne gofry przyrządzone na bazie Mąki Graham Podlaskie Młyny stanowią doskonałą przekąskę w ciągu dnia.

 

Do przygotowania takich gofrów możemy wykorzystać przeróżne składniki. W naszym przepisie proponujemy połączenie suszonych pomidorów oraz oliwek, które z pewnością wielu z Was przypadnie do gustu.

Składniki:

 

  • 170 g Mąki Pszennej Graham
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 sztuki pomidorów suszonych
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • oregano

 

Przygotowanie:

 

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Oddziel białko od żółtka. Z dodatkiem odrobiny soli ubij białko na sztywno. Żółtko połącz z mlekiem i oliwą.

 

Krok 2

Wszystkie składniki dodaj do mąki. Całość dokładnie wymieszaj.

 

Krok 3

Wsyp drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszaj.

 

Krok 4

Gotowe ciasto nakładaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piecz je, aż się zarumienią.

 

Krok 5

Podawaj z wytrawnymi dodatkami, np. ubitą na słono śmietaną z dodatkiem wędzonego na zimno łososia, kaparami oraz świeżym koprem.

 

Smacznego!

 

 

Obserwuj nas