Przepisy Przepis

Świąteczne pierogi z dynią i kaszą gryczaną

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Poszukiwacze kulinarnych przygód z pewnością docenią przepis na aromatyczne pierogi z dynią i kaszą gryczaną, które mogą zagościć na ich wigilijnym stole.

 

Połączenie kaszy gryczanej i dyni hokkaido z delikatnym pomarańczowym akcentem stanowi idealny farsz do świątecznych pierogów, otulonych polewą z masła
oraz wykończonych lawendowym akcentem.

Składniki na ciasto na pierogi:

 

  • 500 g Mąki Białostockiej 
  • 230 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oleju

 

Składniki na farsz do pierogów:

 

  • 4 łyżki Kaszy Gryczanej PZZ S.A.
  • 250 g obranej dyni hokkaido
  • cebula średniej wielkości
  • starta skórka z 1/4 pomarańczy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • świeży imbir do smaku
  • 50 g startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz, świeży tymianek
  • suszona lawenda

 

Wykonanie:

 

Ciasto na pierogi:

Sól i olej dodaj do wody. Całość dodaj do przesianej wcześniej mąki. Wyrabiaj ciasto, po czym odstaw je na 30 minut.

 

Farsz na pierogi:

Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Obraną dynię skropioną oliwą z oliwek, z dodatkiem świeżego tymianku upiecz w piekarniku w temperaturze 250℃ przez 20 minut. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na maśle. Całość wymieszaj z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, przypraw oraz parmezanu.

 

Ugotowane pierogi okraszaj roztopionym masłem z dodatkiem suszonej lawendy.

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas