Przepisy Przepis

Naleśniki

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Niezależnie od tego, czy wolimy jeść je na słodko, czy na słono, warto postawić

na sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe.

 

Mąka Białostocka PZZ S.A. umożliwia uzyskanie idealnej konsystencji ciasta,
które po usmażeniu będzie elastyczne. Poniżej przedstawiamy również propozycję farszu do naleśników.

Składniki:

 

Placki naleśnikowe

  • 200 g Mąki Białostockiej
  • 200 ml mleka
  • 150 ml wody gazowa mej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

 

Farsz do naleśników

  • 250 g twarogu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego

 

Przygotowanie:

 

Krok 1

Jajka wbij do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody. Całość wymieszaj mikserem.

 

Krok 2

Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko, wodę i olej. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw je na pół godziny.

 

Krok 3

Na mocno rozgrzaną patelnię nalewaj porcję ciasta. Naleśniki smaż z obu stron przez około minutę.

 

Krok 4

Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszaj i nałóż na placki naleśnikowe. Zwiń je według upodobania.

 

Krok 5

Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z masłem z obu stron. Podawaj oprószone cukrem pudrem i owocami.

 

Smacznego!

Obserwuj nas