Przepisy Przepis

Placki z kaszy jęczmiennej

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Placki na bazie kaszy jęczmiennej i cukinii mogą stanowić pożywne śniadanie
lub doskonałą przekąskę w ciągu dnia.

 

Kasza jęczmienna gruboziarnista PZZ S.A. nie tylko jest wyśmienitym dodatkiem
do dań obiadowych, ale również sprawdzi się jako baza do przepysznych placków z cukinii.

Składniki:

 

  • 1 szklanka Kaszy Jęczmiennej Drobnoziarnistej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • oliwa lub olej
  • sól, pieprz
  • zioła do smaku np. majeranek, lubczyk

 

Przygotowanie:

 

Krok 1

Do ugotowanej wcześniej kaszy dodać startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, mąkę, sól, pieprz i swoje ulubione zioła np. majeranek, lubczyk

 

Krok 2

Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość zwarte.

 

Krok 3

Nakładać ciasto dużą łyżką na rozgrzaną oliwę lub olej. Placki smażyć z obu stron na rumiany, złoty kolor.

 

Smacznego!

Obserwuj nas