Poszukiwacze kulinarnych przygód z pewnością docenią przepis na aromatyczne pierogi z dynią i kaszą gryczaną, które mogą zagościć na ich wigilijnym stole.
Połączenie kaszy gryczanej i dyni hokkaido z delikatnym pomarańczowym akcentem stanowi idealny farsz do świątecznych pierogów, otulonych polewą z masła
oraz wykończonych lawendowym akcentem.
Składniki na ciasto na pierogi:
- 500 g Mąki Białostockiej
- 230 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka oleju
Składniki na farsz do pierogów:
- 4 łyżki Kaszy Gryczanej PZZ S.A.
- 250 g obranej dyni hokkaido
- cebula średniej wielkości
- starta skórka z 1/4 pomarańczy
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kurkumy
- świeży imbir do smaku
- 50 g startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- 1/2 kostki masła
- sól, pieprz, świeży tymianek
- suszona lawenda
Wykonanie:
Ciasto na pierogi:
Sól i olej dodaj do wody. Całość dodaj do przesianej wcześniej mąki. Wyrabiaj ciasto, po czym odstaw je na 30 minut.
Farsz na pierogi:
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Obraną dynię skropioną oliwą z oliwek, z dodatkiem świeżego tymianku upiecz w piekarniku w temperaturze 250℃ przez 20 minut. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na maśle. Całość wymieszaj z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, przypraw oraz parmezanu.
Ugotowane pierogi okraszaj roztopionym masłem z dodatkiem suszonej lawendy.
Smacznego!