Przepisy Przepis

Sałatka z kaszy jęczmiennej

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Sałatka z kaszy jęczmiennej to oryginalny pomysł na lekki obiad,
kolację lub „śniadanie do pudełka” w pracy i szkole.

 

Dodatek boczku w przepisie jest opcjonalny – sałatka doskonale smakuje także
w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

 

  • 1 szklanka Kaszy Jęczmiennej Gruboziarnistej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kaparów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • przyprawa do sałatek naturalna
  • ew. 120 g podsmażonego boczku pokrojonego w kostkę

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Papryki myjemy, kroimy na na paseczki, usuwamy gniazda nasienne. Pomidorki myjemy i przekrajamy na połówki. Cukinię kroimy w plasterki.

 

Krok 2

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, kilkoma kroplami soku z cytryny i naturalną przyprawą do sałatek.

 

Krok 3

Warzywa mieszamy z kaszą. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii i opłukane z zalewy kapary. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek boczku, również mieszamy go z sałatką.

 

Krok4

Sałatkę przekładamy na półmisek i polewamy łyżką oliwy oraz doprawiamy odrobiną przyprawy do sałatek.

 

Smacznego!

Obserwuj nas