Muffiny owsiano-bananowe - PZZ
Przepisy Przepis

Muffiny owsiano-bananowe

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Muffiny świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole,
a także podwieczorek czy poobiedni deser.

 

Do tego można przygotować je naprawdę szybko i ze zdrowych składników.

Składniki:

 

  • 2 białka
  • 30 g Płatków Owsianych Górskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g truskawek
  • syrop klonowy (lub syrop z agawy)
  • aromat waniliowy
  • przyprawy wedle smaku, np. cynamon, imbir, czekolada w młynku

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Połączyć mąkę z płatkami owsianymi, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

 

Krok 2

Wbić jajko do dużej miski i lekko roztrzepać. Dodać mleko, olej i wanilię i wymieszać.

 

Krok 3

Dodać purée z bananów i dokładnie wymieszać. Połączyć mieszankę mączną z masą bananową.

 

Krok 4

Formę do 12 muffinów wyłożyć papierowymi foremkami. Wszystkie napełnić po równo ciastem. Dodać truskawki.

 

Krok 5

Piec w temperaturze 205°C przez 18 do 20 minut.

 

Smacznego!

 

 

 

 

Obserwuj nas