Ciastka jęczmienne - PZZ
Przepisy Przepis

Ciastka jęczmienne

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Smaczne i zdrowe ciastka jęczmienne z tego przepisu mogą stać się elementem każdego świątecznego popołudnia.

 

Warto przygotować je np. na Boże Narodzenie, by oczarować gości niepowtarzalnym smakiem i bogactwem składników.

Składniki:

 

  • 1 szklanka Płatków Jęczmiennych
  • kilka suszonych pokrojonych śliwek
  • kilka suszonych pokrojonych moreli
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • wiórki kokosowe
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Jabłka umyć, obrać. Zmiksować na mus. Wszystkie składniki wymieszać w misce.

 

Krok 2

Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia. Na papier wyłożyć uformowane ciasteczka (my kładliśmy foremkę, wkładaliśmy do niej trochę ciasta i formowaliśmy w niej ciasteczka).

 

Krok 3

Pieczemy w 200oC jakieś 15 minut.

 

Smacznego!

Obserwuj nas