Sałatka z kaszy jęczmiennej to oryginalny pomysł na lekki obiad,
kolację lub „śniadanie do pudełka” w pracy i szkole.
Dodatek boczku w przepisie jest opcjonalny – sałatka doskonale smakuje także
w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
- 1 szklanka Kaszy Jęczmiennej Gruboziarnistej
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kaparów
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropel soku z cytryny
- przyprawa do sałatek naturalna
- ew. 120 g podsmażonego boczku pokrojonego w kostkę
Wykonanie:
Krok 1
Papryki myjemy, kroimy na na paseczki, usuwamy gniazda nasienne. Pomidorki myjemy i przekrajamy na połówki. Cukinię kroimy w plasterki.
Krok 2
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, kilkoma kroplami soku z cytryny i naturalną przyprawą do sałatek.
Krok 3
Warzywa mieszamy z kaszą. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii i opłukane z zalewy kapary. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek boczku, również mieszamy go z sałatką.
Krok4
Sałatkę przekładamy na półmisek i polewamy łyżką oliwy oraz doprawiamy odrobiną przyprawy do sałatek.
Smacznego!