Quiche z białą kiełbasą - PZZ
Przepisy Przepis

Quiche z białą kiełbasą

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Tarta z białą kiełbasą i masą jajeczną to doskonała potrawa na wielkanocny obiad.

Składniki

 

Spód z kruchego ciasta:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej Luksusowej (300 g)
  • 3/4 kostki prawdziwego masła (150 g)
  • 1 duże jajko (około 56 g)
  • spora szczypta soli

NADZIENIE:

  • 250 g boczku wędzonego
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 250 g białej kiełbasy parzonej
  • 4 jajka ugotowane na ,,miękko”

MASA JAJECZNA:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • szczypta soli, pieprzu czarnego
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie

 

Masa i nadzienie:

  • Białą kiełbasę (wcześniej sparzoną) pokroić w kostkę.
  • Boczek pokroić w kosteczkę, wyłożyć na patelnię i na umiarkowanym ogniu.
  • Smażyć przez około 10 minut, aż się lekko zrumieni i wytopi.
  • Dodać białą kiełbasę i cebulę.
  • Smażyć kolejne 10 minut.
  • Pod koniec dodać syrop klonowy.

Masa jajeczna:

  • W misce zmiksować jajka z żółtkami (nie ubijać).
  • Dodać śmietankę i mascarpone.
  • Doprawić solą, gałką muszkatołową, tymiankiem i chrzanem.
  • Połączyć masę jajeczną z boczkiem i kiełbasą.
  • Wymieszać.

Ciasto kruche:

  • Mąkę przesiać do miski.
  • Dodać sól i posiekane masło.
  • Utrzeć do połączenia składników, na konsystencję piasku.
  • Połączyć z roztrzepanym jajkiem, szybko wyrobić na gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką (stolnicę i wałek) rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy.
  • Ciasto przenieść do formy o średnicy 28 cm, wylepić dno oraz boki.
  • Wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Spód tarty podziurkować widelcem.
  • Dno i boki okryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu).
  • Na dno wysypać suchą fasolę.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
  • Usunąć folię i obciążenie i piec dalej przez około 10 minut na złoty kolor.
  • Wyjąć ciasto.
  • Wylać masę jajeczną na spód tarty.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez 15 minut — wyjąć z piekarnika i wcinać ugotowane jajka.
  • Piec kolejne 15- 20 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.
  • Tartę posypać szczypiorkiem i świeżo tartym chrzanem.
Obserwuj nas