Przepisy Przepis

Ciasto Marchewkowe

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Szukasz pomysłu na deser? Proponujemy pyszne i puszyste ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone!

Do przygotowania: forma do pieczenia 23cm, wysokość 7 cm

Ciasto marchewkowe:

  • 250 g obranej i startej na tarce marchwi,
  • 60 g uprażonych orzechów pekan,
  • 60 g rodzynek,
  • 210 g Mąki Tortowej,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 5 g sody oczyszczonej w proszku,
  • 8 g mielonego cynamonu,
  • 6 g soli,
  • 200 g cukru,
  • 80 g cukru Muscovado,
  • 200 g oleju rzepakowego, z pestek winogron lub innego oleju roślinnego,
  • 40 g oliwy z oliwek,
  • 250 g jajek (około 4 duże jajka).

Krem: 

  • 300 g gęstej śmietany kremówki 36%,
  • 40 g cukru pudru,
  • 170 g serka śmietankowego Philadelphia,
  • 70 g serka Mascarpone,
  • szczypta mielonego cynamonu.

 

Przygotowanie

 

Ciasto Marchewkowe:

  • Umieść startą marchewkę, jajka, olej, oliwę, cukier, orzechy i rodzynki w robocie kuchennym i zmiksuj.
  • W drugiej misce połącz wszystkie pozostałe suche składniki i wymieszaj.
  • Połącz dokładnie składniki suche z mokrymi.
  • Zakryj masę i odłóż do lodówki na 2 godziny.
  • Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wlej mieszaninę do foremki i piecz przez 40-50 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie gotowe, sprawdzisz je patyczkiem do szaszłyków.
  • Pozostaw do ostygnięcia.

 

Krem:

  • W misce miksera ubij razem śmietanę, cukier puder, serek, mascarpone i cynamon, aż powstanie sztywna piana.
  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na górę ciasta. 

 

Obserwuj nas