Tarta z białą kiełbasą i masą jajeczną to doskonała potrawa na wielkanocny obiad.
Składniki
Spód z kruchego ciasta:
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej Luksusowej (300 g)
- 3/4 kostki prawdziwego masła (150 g)
- 1 duże jajko (około 56 g)
- spora szczypta soli
NADZIENIE:
- 250 g boczku wędzonego
- 1 mała cebula (drobno pokrojona)
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 250 g białej kiełbasy parzonej
- 4 jajka ugotowane na ,,miękko”
MASA JAJECZNA:
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka chrzanu tartego
- szczypta soli, pieprzu czarnego
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Masa i nadzienie:
- Białą kiełbasę (wcześniej sparzoną) pokroić w kostkę.
- Boczek pokroić w kosteczkę, wyłożyć na patelnię i na umiarkowanym ogniu.
- Smażyć przez około 10 minut, aż się lekko zrumieni i wytopi.
- Dodać białą kiełbasę i cebulę.
- Smażyć kolejne 10 minut.
- Pod koniec dodać syrop klonowy.
Masa jajeczna:
- W misce zmiksować jajka z żółtkami (nie ubijać).
- Dodać śmietankę i mascarpone.
- Doprawić solą, gałką muszkatołową, tymiankiem i chrzanem.
- Połączyć masę jajeczną z boczkiem i kiełbasą.
- Wymieszać.
Ciasto kruche:
- Mąkę przesiać do miski.
- Dodać sól i posiekane masło.
- Utrzeć do połączenia składników, na konsystencję piasku.
- Połączyć z roztrzepanym jajkiem, szybko wyrobić na gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką (stolnicę i wałek) rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy.
- Ciasto przenieść do formy o średnicy 28 cm, wylepić dno oraz boki.
- Wstawić do lodówki na 20 minut.
- Spód tarty podziurkować widelcem.
- Dno i boki okryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu).
- Na dno wysypać suchą fasolę.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
- Usunąć folię i obciążenie i piec dalej przez około 10 minut na złoty kolor.
- Wyjąć ciasto.
- Wylać masę jajeczną na spód tarty.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 15 minut — wyjąć z piekarnika i wcinać ugotowane jajka.
- Piec kolejne 15- 20 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.
- Tartę posypać szczypiorkiem i świeżo tartym chrzanem.