![Makaron farfalle](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/fartalle.png)
![Kawałek pizzy](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/pizza.png)
![Makaron ravioli](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/ravioli.png)
![Spaghetti](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/spaghetti.png)
![Chleb](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/chleb.png)
Podstawą tradycyjnego krupniku jest kasza jęczmienna. Najlepiej sprawdzi się ta, od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.
Gęsty krupnik na bazie żeberek i kaszy jęczmiennej, ugotowany z wykorzystaniem świeżych warzyw i aromatycznych przypraw jest sycącą potrawą, którą pokocha każdy wielbiciel zup.
Składniki:
Czas prz.
15 min
- 300 g żeberek
- ½ szklanki Kaszy Jęczmiennej Drobnoziarnistej
- 2 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- 3 ziemniaki
- liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Żeberka pokroić, zalać dwoma litrami zimnej wody.
Krok 2
Po zagotowaniu wody, włożyć pokrojone w kostkę warzywa, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 3
Wsypać kaszę jęczmienną. Całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
Gotować kolejne 20 minut.
Krok 5
Ugotować zupę posypać natką pietruszki.
Smacznego!