Przepisy Przepis

Placki z bananem

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Z naszym przepisem na pożywne placki bananowe nawet największy niejadek pokocha śniadania!

 

Kasza manna jest pełnowartościowym produktem zbożowym, który warto włączyć
do codziennej diety. Jak ją wykorzystywać w kuchni? Z jej wykorzystaniem możemy stworzyć przepyszne placki z bananem.

Składniki:

 

Czas prz.

10 min

 

  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • 1 dojrzały banan
  • ½ szklanki Kaszy manny PZZ S.A.
  • ½ szklanki mleka
  • rodzynki i suszona żurawina

 

Przygotowanie:

 

Krok 1

Kaszę mannę zalej mlekiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 – 20 minut,  aby kasza napęczniała.

 

Krok 2

Dojrzałego banana obierz i dokładnie rozgnieć widelcem

 

Krok 3

Napęczniałą kaszę mannę wymieszaj z bananem, bakaliami i żółtkiem.

 

Krok 4

Białko ubij na pianę, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.

 

Krok 5

Rozgrzej suchą patelnię, łyżką nakładaj niewielką ilość ciasta. Smaż placki do momentu, aż się zarumienią z obu stron.

 

Krok 6

Placki podawaj posypane cukrem pudrem lub z jogurtem naturalnym.

 

Smacznego!

Obserwuj nas