Przepisy Przepis

Faworki

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Tłusty Czwartek nie może obejść się bez rozmaitych słodkości,
którymi wieńczymy zbliżający się ku końcowi Karnawał.

 

To święto nie tylko kojarzy się z pączkami, wypełnionymi słodkim nadzieniem,
ale również faworkami. Te najlepsze powstają przy użyciu Mąki Poznańskiej.

Składniki:

 

  • 200 g Mąki Poznańskiej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 500 g tłuszczu do smażenia
  • 100 g cukru pudru do posypania

 

Przygotowanie

 

Krok 1

Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym wyrób na jednolitą masę.

 

Krok 2

Ciasto rozwałkuj, pokrój radełkiem na 3-centymetrowe paski. Odcinaj po ukosie 5 – centymetrowe kawałki, nacinając je w połowie. Uformuj faworki.

 

Krok 3

Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniczku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Obserwuj nas