Przepisy Przepis

chleb razowy

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Miękkie wnętrze i chrupiąca skórka to charakterystyczne elementy wypieków na bazie mąki PZZ S.A.

 

Chleb razowy jest jednym z najzdrowszych rodzajów pieczywa. Aromatyczny, świeżo upieczony bochenek będzie idealną bazą do stworzenia kanapek lub grzanek.

Składniki:

 

  • 500 g Mąki Żytniej Razowej typ 2000
  • 500 g jasnej Mąki żytniej lub pszennej PZZ S.A.
  • 700 ml ciepłej wody
  • 30 g drożdży (opcjonalnie 300 g kwasu aktywnego)
  • 20 g soli

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej zwięzłej konsystencji.

 

Krok 2

Następnie przełóż je do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia foremek (dwie średnie lub jedna duża). Masa powinna zająć maksymalnie połowę objętości naczynia. Blaszki  przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powierzchnię ciasta zwilż wodą.

 

Krok 3

Gdy foremki będą pełne ciasta, wstaw je do nagrzanego do 210oC piekarnika. Piecz przez 50-60 minut.

 

Krok 4

Po wypieku wyjmij koniecznie ciepły chleb z forem, aby odparował.

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas