![Makaron farfalle](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/fartalle.png)
![Kawałek pizzy](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/pizza.png)
![Makaron ravioli](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/ravioli.png)
![Spaghetti](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/spaghetti.png)
![Chleb](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/chleb.png)
Miękkie wnętrze i chrupiąca skórka to charakterystyczne elementy wypieków na bazie mąki PZZ S.A.
Chleb razowy jest jednym z najzdrowszych rodzajów pieczywa. Aromatyczny, świeżo upieczony bochenek będzie idealną bazą do stworzenia kanapek lub grzanek.
Składniki:
- 500 g Mąki Żytniej Razowej typ 2000
- 500 g jasnej Mąki żytniej lub pszennej PZZ S.A.
- 700 ml ciepłej wody
- 30 g drożdży (opcjonalnie 300 g kwasu aktywnego)
- 20 g soli
Wykonanie:
Krok 1
Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej zwięzłej konsystencji.
Krok 2
Następnie przełóż je do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia foremek (dwie średnie lub jedna duża). Masa powinna zająć maksymalnie połowę objętości naczynia. Blaszki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powierzchnię ciasta zwilż wodą.
Krok 3
Gdy foremki będą pełne ciasta, wstaw je do nagrzanego do 210oC piekarnika. Piecz przez 50-60 minut.
Krok 4
Po wypieku wyjmij koniecznie ciepły chleb z forem, aby odparował.
Smacznego!