Przepisy Przepis

Piernikowe Muffinki z Kremem

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Ciesz się smakiem świąt z naszymi Muffinkami Piernikowymi, wypełnionymi aromatyczną przyprawą piernikową i kakaem, zwieńczonymi aksamitnym kremem z białej czekolady. Idealne na zimowe popołudnie, te babeczki dodadzą magii każdej chwili.

Składniki na muffinki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 120 ml maślanki
  • 100 ml oleju
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g białej czekolady
  • 8 g żelatyny, namoczonej w minimalnej ilości zimnej wody
  • Dodatkowo: 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

Ozdoby:

  • Pierniczki

Przygotowanie kremu:

  1. W garnku delikatnie podgrzej śmietankę, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Dodaj namoczoną żelatynę i rozpuść ją w śmietance.
  3. Dodaj białą czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
  4. Przykryj folią spożywczą w bezpośrednim kontakcie z kremem i schłódź przez minimum 12 godzin.
  5. Stężały krem ubij z dodatkową schłodzoną śmietanką na gęsty krem.

Przygotowanie muffinek:

  1. W misce wymieszaj maślankę, mleko, olej, jajka i cukier.
  2. Przesiej do miski suche składniki: mąkę, przyprawę piernikową, kakao i proszek do pieczenia, następnie wymieszaj do połączenia.
  3. Napełnij foremki na muffinki do ¾ wysokości.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C, ustawiając grzanie góra-dół, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Dekoracja:

  1. Ostudzone muffinki udekoruj przygotowanym wcześniej kremem.
  2. Dodaj ozdobne pierniczki na wierzch.

 

Obserwuj nas