Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem - PZZ
Przepisy Przepis

Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

To danie przekona wszystkich zwolenników mięsa o tym, że jarski posiłek również może być sycący i pełnowartościowy.

 

Połączenie Pęczaku Jęczmiennego Kujawskiego, soczewicy, warzyw i aromatycznych przypraw otulone jest aksamitnym sosem z serka mascarpone.

Składniki:

 

  • Pęczak Jęczmienny Kujawski
  • serek mascarpone
  • natka pietruszki
  • 200 g papryki czerwonej, pokrojonej na kawałki
  • 160 g cebuli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l wody)
  • 120 g zielonej soczewicy
  • ½ – 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
  • ¾ łyżeczki soli
  • 140 g kukurydzy konserwowej
  • 250 g batatu, pokrojonego w kostkę 1 cm

 

Przygotowanie:

 

Krok 1

Drobno pokrojoną cebulkę i czosnek z dodatkiem oliwy duś na wolnym ogniu. Dodaj wodę, kostkę bulionu, soczewicę, przyprawy. Całość gotuj przez 15 minut.

 

Krok 2

Dodaj pokrojoną paprykę i bataty. Gotuj przez kolejne 15 minut.

 

Krok 3

Pęczak ugotuj w bulionie warzywnym. Gdy woda praktycznie całkowicie odparuje dodaj serek mascarpone oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

 

Krok 4

Podawaj z przygotowanym pęczakiem jęczmiennym.

 

Smacznego!

Obserwuj nas