To danie przekona wszystkich zwolenników mięsa o tym, że jarski posiłek również może być sycący i pełnowartościowy.
Połączenie Pęczaku Jęczmiennego Kujawskiego, soczewicy, warzyw i aromatycznych przypraw otulone jest aksamitnym sosem z serka mascarpone.
Składniki:
- Pęczak Jęczmienny Kujawski
- serek mascarpone
- natka pietruszki
- 200 g papryki czerwonej, pokrojonej na kawałki
- 160 g cebuli czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l wody)
- 120 g zielonej soczewicy
- ½ – 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
- ¾ łyżeczki soli
- 140 g kukurydzy konserwowej
- 250 g batatu, pokrojonego w kostkę 1 cm
Przygotowanie:
Krok 1
Drobno pokrojoną cebulkę i czosnek z dodatkiem oliwy duś na wolnym ogniu. Dodaj wodę, kostkę bulionu, soczewicę, przyprawy. Całość gotuj przez 15 minut.
Krok 2
Dodaj pokrojoną paprykę i bataty. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Krok 3
Pęczak ugotuj w bulionie warzywnym. Gdy woda praktycznie całkowicie odparuje dodaj serek mascarpone oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Podawaj z przygotowanym pęczakiem jęczmiennym.
Smacznego!