Tłusty Czwartek nie może obejść się bez rozmaitych słodkości,
którymi wieńczymy zbliżający się ku końcowi Karnawał.
To święto nie tylko kojarzy się z pączkami, wypełnionymi słodkim nadzieniem,
ale również faworkami. Te najlepsze powstają przy użyciu Mąki Poznańskiej.
Składniki:
- 200 g Mąki Poznańskiej
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 500 g tłuszczu do smażenia
- 100 g cukru pudru do posypania
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym wyrób na jednolitą masę.
Krok 2
Ciasto rozwałkuj, pokrój radełkiem na 3-centymetrowe paski. Odcinaj po ukosie 5 – centymetrowe kawałki, nacinając je w połowie. Uformuj faworki.
Krok 3
Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniczku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!