Przepisy Przepis

Domowy zakwas

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Chrupiące bułeczki i pachnący chleb smakują najlepiej, kiedy są wykonane
na bazie domowego zakwasu.

 

Mąka Żytnia Razowa Podlaskie Młyny doskonale nadaje się do stworzenia zakwasu, dzięki któremu domowe pieczywo będzie miało niepowtarzalny smak.

Składniki:

 

  • Mąka Żytnia Razowa
  • woda

 

Przygotowanie:

 

W zależności od ilości potrzebnego zakwasu wymieszaj mąkę żytnią razową i ciepłą przegotowaną wodę w stosunku 1:1. Zrób to w wyparzonym słoiku.
Proces powtarzaj o tej samej godzinie prze 4 dni, tj. do słoika z pierwszą porcją zakwasu dodawaj konkretną ilość mąki i wody, tak jak dnia pierwszego. Mieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Każdego dnia 12 godzin po dodaniu kolejnych porcji mąki i wody całość ponownie dokładnie wymieszaj. Piątego dnia zakwas jest gotowy do wypieku. Dojrzewający zakwas przechowuj w temperaturze 25℃, w słoiku z niezakręconą pokrywką.

 

Pamiętaj, aby przed wypiekiem zostawić trochę dojrzałego zakwasu do kontynuowania procesu – ważny jest dostęp do świeżego zakwasu. Jeżeli chcesz przechowywać zakwas przez dłuższy czas nie wypiekając z niego chleba, przechowuj go w lodówce odżywiając raz w tygodniu zgodnie z wcześniejszą proporcją.

 

W przypadku dostępu do świeżego zakwasu lub zasuszonego (zaczątek), możesz uzyskać jego odpowiednią ilość do wypieku w ciągu jednego dnia. Zacznij wieczorem, np. o godzinie 22:00. Do małej ilości zaczątku dodaj mąki żytniej i ciepłej wody w stosunku 1,5:1 (po dodaniu wody zakwas wymieszaj, ciasto posyp mąką po wierzchu), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Rano około godziny 7:00 dodaj mąki żytniej i wody w stosunku 2,5:1,5 (schemat jak poprzednio). Następnie około południa dodaj mąkę i wodę w stosunku 5:2 (schemat jak poprzednio). Po około 3 godzinach zakwas jest gotowy do przygotowania ciasta na chleb.

 

W skrócie:

 

22:00 ZACZĄTEK (około 100 g) + 150 g mąki żytniej + 100 ml ciepłej wody

 

7:00 PRZEDKWAS + 250 g mąki żytniej + 150 ml ciepłej wody

 

12:00 PÓŁKWAS + 500 g mąki żytniej + 200 ml ciepłej wody

 

Pamiętaj, aby trzymać się proporcji i czasów. Zakwas należy sporządzać w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu. Pozostaw trochę zakwasu na kolejny zaczątek.

 

Smacznego!

 

 

Obserwuj nas