![Pączek](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/paczek-top.png)
![Gofer](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/gofer.png)
![Kawałek ciasta](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/ciacho.png)
![Croissant](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/krosant.png)
![Pączek](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/pączek-bot.png)
Soczyste owoce zapiekane z owsianą kruszonką. Wypróbuj crumble w wersji fit.
Crumble
Kruszonka:
- 120 g masła miękkiego
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – opcjonalnie
- 100 g mąki pszennej
- 120 g płatków owsianych
W naczyniu umieścić wszystkie składniki. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.
Dodatkowo;
- 1kg mrożonych owoców leśnych
- 100g cukru
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Owoce rozmrozić w rondelku lub na patelni, na niewielkim gazie, aż puszczą sok. Dodać cukier i sok z pomarańczy, gotować na niewielkim ogniu, aż nadmiar soku odparuje.
Przełożyć owoce do naczynia i posypać kruszonką.
Crumble piec w temperaturze 175ºC przez około 40 – 45 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie w środku będzie się wyraźnie gotowało i bulgotało.
Wyjąć z piekarnika.
Najlepiej podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi.