Przepisy Przepis

Chrupiące gofry

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Wszyscy kochamy gofry. Są pyszne i uniwersalne. Można je jeść na deser, łącząc z owocami, bitą śmietaną czy posypką, ale też na śniadanie jako wytrawną i pożywną przekąskę. Przygotuj z nami chrupiące gofry i dobierz ukochane dodatki.

Ciasto na chrupiące gofry:

2 jajka 

250 ml mleka 

250 ml wody 

100 ml oleju 

300 g mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżka drobnego cukru 

szczypta soli 

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek.

Do większej miski z żółtkami przelej mleko, wodę oraz olej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli. Ubite białka przełóż do miski i wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Gofry piecz na maksymalnie rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia.

Gotowe gofry przekładaj na kratkę, by odparowały i jak najdłużej były chrupiące.

 

Obserwuj nas