Krążki cebulowe - PZZ
Przepisy Przepis

Krążki cebulowe

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Szukasz szybkiej i smacznej przekąski do ulubionego serialu? Koniecznie wypróbuj krążki cebulowe według przepisu Eweliny Łapińskiej!

Składniki:

3 duże cebule

225 g mąki pszennej uniwersalnej (plus dodatkowo 100g do obtoczenia cebuli) 

350 ml piwa jasny lager 

5g (1 łyżeczka) mielonego czosnku

2,5g (1/2 łyżeczki) mielonej cebuli (opcjonalnie)

5g (1 łyżeczka) mielonej papryki słodkiej 

5g (1 łyżeczka) soli 

Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:

Cebule pokrój w 2 cm plastry. W misce umieść 100g mąki i wrzuć do niej krążki cebulowe, dokładnie obtocz je mąką, usuń nadmiar mąki. 

W osobnej misce połącz pozostałą mąkę pszenną z i przyprawami. Stopniowo łącz suche składniki z piwem i dokładnie wymieszaj całość, aż powstanie jednolite ciasto.

Rozgrzej olej do 190°C. Zanurz krążki w cieście i delikatnie obracaj, wrzucając do oleju.

Smaż przez kilka sekund, delikatnie obracaj cebulę przez 3-4 minuty podczas smażenia (przewróć w połowie). Odsącz na papierze po usmażeniu i natychmiast dopraw solą.
Powtórz z pozostałymi krążkami cebuli.

 

Obserwuj nas