Crumble - PZZ
Przepisy Przepis

Crumble

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Soczyste owoce zapiekane z owsianą kruszonką. Wypróbuj crumble w wersji fit.

Crumble

 

Kruszonka:

  • 120 g masła miękkiego 
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – opcjonalnie 
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g płatków owsianych

W naczyniu umieścić wszystkie składniki. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.

Dodatkowo; 

  • 1kg mrożonych owoców leśnych 
  • 100g cukru 
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 

Owoce rozmrozić w rondelku lub na patelni, na niewielkim gazie, aż puszczą sok. Dodać cukier i sok z pomarańczy, gotować na niewielkim ogniu, aż nadmiar soku odparuje.

Przełożyć owoce do naczynia i posypać kruszonką.

Crumble piec w temperaturze 175ºC przez około 40 – 45 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie w środku będzie się wyraźnie gotowało i bulgotało.

Wyjąć z piekarnika.

Najlepiej podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi.

Obserwuj nas