Raviolo con uovo - PZZ
Przepisy Przepis

Raviolo con uovo

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Raviolo con uovo z polskim akcentem w postaci wzbogacenia farszu o ziemniaki. 

Składniki na 6-8 pierożków. 

 

Farsz z ricotty:

  • 250 g sera ricotta
  • 300 g ugotowanych ziemniaków 
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 żółtek (oddzielnie do wykończenia raviolo)

DO PODANIA

  • tarty parmezan
  • świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)
  • palone masło 
  • świeży tymianek 

Ciasto na makaron:

  • 400 g mąki pszennej tortowej 
  • 2 duże jajka + 6 żółtek (rozmiar L), w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • mąka do podsypywania ciasta 

Ciasto na makaron:

  • Odważoną mąkę przesyp na stolnicę lub gładki kuchenny blat, formując kopczyk.
  • Na środku zrób wgłębienie i wbij do niego jajka.
  • Przy pomocy widelca rozbełtaj jajka, stopniowo mieszając je z mąką.
  • Gdy masa zacznie być gęsta, zacznij ugniatać ciasto rękoma.
  • Początkowo ciasto będzie dość sypkie, ale z czasem powinno stać się gładkie i elastyczne.
  • Gotowe ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Schłodzone ciasto podziel na mniejsze porcje i każdą z nich rozwałkuj na nieduży placek.
  • Ciasto, z którego nie korzystasz, zawiń ponownie w woreczek lub folię.
  • Maszynkę do makaronu ustaw na pozycję 0, a placek z ciasta podsyp niewielką ilością mąki i ułóż go na środku urządzenia.
  • Rozwałkuj go dwa razy na pozycji 0.
  • Następnie złóż na pół i rozwałkuj ponownie dwa razy, aby uzyskać równy i jednolity kawałek ciasta.
  • Rozwałkowane wstępnie ciasto przepuszczaj przez kolejne ustawienia maszynki – od 1 do 7 lub 8, wałkując na każdym z nich dwukrotnie.

Farsz z ricotty: 

  • Składniki (oprócz żółtek) połączyć i wymieszać w misce, przełożyć do rękawa cukierniczego.
  • Na płatach makaronu kolistymi ruchami wykładać farsz, formując „studnię” ok. 5 × 3 cm.
  • Na dno też dać nieco farszu, następnie delikatnie umieścić w środku żółtko.
  • Pędzelkiem posmarować odrobiną wody w miejscu złączenia.
  • Przykryć drugim płatem makaronu i dokładnie zlepić brzegi pierożka.
  • Radełkiem lub obręczą wyciąć raviolo. 
  • Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut, wyjmować łyżką cedzakową.
  • Podawać z tartym parmezanem, palonym masłem i listkami świeżego tymianku.
Obserwuj nas