Sekretem najlepszego ciasta kruchego jest wysokiej jakości Mąka Krupczatka PZZ S.A.
Wykorzystując naszą mąkę w przepisie, masz pewność, że jego konsystencja będzie idealna a smak niezapomniany!
Składniki:
- 3 szklanki Mąki Krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 5 żółtek
- ¾ szklanki cukru
- 400 g śliwek węgierek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- mleko
- 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
Przygotowanie:
Krok 1
Do mąki dodaj pokrojone masło. Do całości wrzuć żółtka i cukier. Ciasto szybko zagnieć. Podziel na dwie części – ⅔ i ⅓, odstaw na pół godziny do lodówki.
Krok 2
Ugotuj budyń, wg. przepisu na opakowaniu, dodając jednak pół szklanki mleka mniej niż w przepisie.
Krok 3
Piekarnik ustawić na 170 °C. Blaszkę o wymiarach 23×28 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp kaszą manną lub bułką tartą. Większą częścią ciasta wyklej spód blaszki, oprósz łyżką kaszy manny lub bułki tartej.
Krok 4
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
Krok 5
Na podpieczone ciasto wyłóż przekrojone w pół śliwki bez pestki (skórką do dołu), przykryj je warstwą ciepłego budyniu. Pozostałą część ciasta zetrzyj na grubej tarce posypując wierzch ciasta.
Krok 6
Wstaw blaszkę do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 50 minut.
Smacznego!