Przepisy Przepis

Ciasto na pizzę

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Włoska pizza w Twoim domu. Poznajcie przepis przygotowany przez naszą ambasadorkę – Ewelinę Łapińską.

Składniki na 4 pizze: 

  • 14 g drożdży instant
  • 300 g wody 32 st. C
  • 5 g cukru
  • 500 g mąki 00
  • 10 g soli
  • 30 g oliwy

Przygotowanie: 

  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać drożdże. Sukcesywnie dodawać wodę  mieszając składniki, pod koniec dodać oliwę.
  • Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).
  • Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na min. 4 godziny do wyrośnięcia (preferowany czas jest dłuższy, nawet do 24 godzin.)
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać.
  • Podzielić na 4 części (3 jeśli lubimy duże brzegi). 
  • Uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
  • Blat roboczy oprószyć delikatnie mąką, wyłożyć kulkę i zaczynając od środka delikatnie rozpłaszczyć, uformować brzegi i ,,rozciągać” pizzę. Blaszki posmarować oliwą.
  • Przełożyć ciasto (usunąć nadmiar mąki)
  • Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego, mozzarellę oraz ulubione dodatki.
  • Odczekać ok. 10 minut, aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.

Porady: 

*Formuj kulki ciasta i wstaw je do lodówki na minimum 4 godziny.
(preferowany czas jest dłuższy, nawet do 24 godzin)

* Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury.

* Wypiekaj na nagrzanym kamieniu, pizza będzie jeszcze bardziej chrupiąca.  

Obserwuj nas