Przepisy Przepis

Foundant czekoladowy

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Szybki deser ze składników, które masz w domu

SKŁADNIKI (2 – 4 porcje)

  • 100 g ciemnej czekolady 70%
  • 50 g masła + do posmarowania foremek
  • 2 jajka
  • 60 cukru
  • mała szczypta soli
  • 15 g mąki (+do posypania foremek)

Sposób wyrobu:

Foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.

Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzać do 200 stopni C. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszać na gładką masę.

Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól i krótko wymieszać rózgą na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę.

Masę wlać do przygotowanych foremek i wstawić na blaszkę do piekarnika. Piec przez 8 minut.

Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać i delikatnie wyłożyć na talerzyki. Podawać z ulubionymi owocami lub lodami. 

Obserwuj nas