Przepisy Przepis

Pączki z toffi

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Kto nie kocha pączków? Lekkie, puszyste, z ulubionym nadzieniem. Ten uniwersalny słodki przysmak sprawdzi się nie tylko w Tłusty Czwartek. 

 

Przygotuj pyszne pączki z toffi według przepisu Eweliny Łapińskiej.

Składniki na pączki (16 sztuk) 

 

  • 500 g mąki pszennej – około 3 szklanki
  • 250ml  mleka 
  • 5 żółtek
  • 40 g cukru – około 3 pełne łyżki
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 50 g masła roztopionego i ostudzonego 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu 
  • 1 litr oleju lub smalcu do smażenia pączków

Składniki na Krem Toffi:

  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowa)
  • 200 ml śmietanki 30% 

Pączki można wypełnić tylko masą kajmakową lub zrobić z niej „toffi”. Śmietankę i masę kajmakową dobrze schłodzić w lodówce. Ubić śmietankę na sztywno, następnie dodawać po łyżeczce masę kajmakową. Uzyskanym kremem nadziewać pączki.

 Jeśli wolicie użyć masła – składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce masę krówkową. Nadziewamy paczki!

Przygotowanie:

Zrób zaczyn. Ze składników na ciasto odbierz łyżkę mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 25 gramów świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić.

Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem (50 g minus 1 łyżka użyta do zaczynu),  i szczyptą soli za pomocą miksera, aż do uzyskania jasnej i gęstej masy, która znacznie zwiększy swoją objętość (miksuj ok. 7 min).

Do żółtek utartych z cukrem dodaj pozostałą mąkę, pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj wszystko łyżką a następnie wyrabiaj dłońmi, aż ciasto uzyska jednolitą i gładką konsystencję (ok. 5 min).

Następnie wlej stopniowo masło i dokładnie wyrabiaj dłońmi.

Na koniec wlej spirytus i ponownie wyrób. Cały proces wyrabiania ciasta powinien potrwać 10-15 min.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 min.

Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę i wyrób przez kilka minut. Odrywaj kawałki ciasta ważące ok. 60 g i formuj z nich okrągłe, nieco spłaszczone kulki.

Gotowe pączki przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. (pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

Olej rozgrzej, temperatura oleju powinna wynosić ok. 175°C.

Pączki wrzucaj na olej odwracając je do góry nogami, tzn. strona, która przy wyrastaniu była na górze, powinna być zanurzona w oleju jako pierwsza. Smaż z obu stron, na złoty kolor. Wyjmij, osączyć na papierowym ręczniczku.

Pączki można wypełnić tylko masą kajmakową lub zrobić z niej „toffi”. Śmietankę i masę kajmakową dobrze schłodź w lodówce. Ubij śmietankę na sztywno, następnie dodawaj po łyżeczce masy kajmakowej. Krem przełóż do rękawa z końcówką do szprycowania pączków. Nieco ostudzone pączki napełnij nadzieniem. Pączki można posmarować z wierzchu masą kajmakową i posypać orzechami lub polać lukrem czy jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze. 

Obserwuj nas