Włoska pizza w Twoim domu. Poznajcie przepis przygotowany przez naszą ambasadorkę – Ewelinę Łapińską.
Składniki na 4 pizze:
- 14 g drożdży instant
- 300 g wody 32 st. C
- 5 g cukru
- 500 g mąki 00
- 10 g soli
- 30 g oliwy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać drożdże. Sukcesywnie dodawać wodę mieszając składniki, pod koniec dodać oliwę.
- Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (ciasto można też zagnieść mikserem planetarnym).
- Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na min. 4 godziny do wyrośnięcia (preferowany czas jest dłuższy, nawet do 24 godzin.)
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać.
- Podzielić na 4 części (3 jeśli lubimy duże brzegi).
- Uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
- Blat roboczy oprószyć delikatnie mąką, wyłożyć kulkę i zaczynając od środka delikatnie rozpłaszczyć, uformować brzegi i ,,rozciągać” pizzę. Blaszki posmarować oliwą.
- Przełożyć ciasto (usunąć nadmiar mąki)
- Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego, mozzarellę oraz ulubione dodatki.
- Odczekać ok. 10 minut, aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.
Porady:
*Formuj kulki ciasta i wstaw je do lodówki na minimum 4 godziny.
(preferowany czas jest dłuższy, nawet do 24 godzin)
* Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury.
* Wypiekaj na nagrzanym kamieniu, pizza będzie jeszcze bardziej chrupiąca.