Ciastka z płatków owsianych z bakaliami - PZZ
Przepisy Przepis

Ciastka z płatków owsianych z bakaliami

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Ciastka z płatków owsianych z bakaliami to smaczna alternatywa
dla sklepowych słodyczy, zawierających niezdrowe składniki.

 

Dodatki, których użyjemy do posypania ciastek, są bogate w sprzyjające naszemu zdrowiu pierwiastki oraz tłuszcze. A według tego przepisu przygotujesz aż 2 blachy chrupiących pyszności już w kilka minut.

Składniki:

 

  • 2 szklanki Płatków Owsianych Zwykłych
  • półtorej szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
  • 100 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp. – razem ok. 200 g – dwie, trzy duże garście
  • ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody.

 

Krok 2

Piekarnik rozgrzać do 160oC. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt.

 

Krok 3

Posypać cukrem każde ciastko

 

Krok 4

Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 – 12 minut.

 

Smacznego!

Obserwuj nas