![Makaron farfalle](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/fartalle.png)
![Kawałek pizzy](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/pizza.png)
![Makaron ravioli](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/ravioli.png)
![Spaghetti](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/spaghetti.png)
![Chleb](https://pzz.bialystok.pl/wp-content/themes/prograffing-sage-starter/public/images/chleb.png)
Babka ziemniaczana to tradycyjne i bardzo popularne na Podlasiu danie.
Tym razem proponujemy przepis na babkę ziemniaczaną
w wersji z płatkami jęczmiennymi, bogatymi w błonnik pokarmowy.
Składniki:
- 8-10 pełnych łyżek Płatków Jęczmiennych
- 8-10 średniej wielkości ziemniaków
- sól
- drobno pokrojony, podsmażony boczek lub kiełbasa z cebulą
- 2-3 jaja
- 3/4 l mleka
Wykonanie:
Krok 1
Ziemniaki potarkować, dodać płatki, jaja, przyprawy, boczek lub kiełbasę z cebulą i wymieszać.
Krok 2
Mleko zagotować i wrzątkiem zalać wszystkie składniki.
Krok 3
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 90 min.
Smacznego!