Przepisy Przepis

chleb żytni

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Pełny aromatu bochenek chleba jest nieodzownym elementem klasycznego śniadania. Ważne, aby do jego wypieku użyć wysokiej jakości mąki.

 

Mąka Żytnia Chlebowa PZZ S.A. sprawdzi się idealnie do wykonania pysznego chleba, którym można zachwycać się każdego dnia. Idealnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju kanapek.

Składniki:

 

  • 2 kg Mąki Żytniej Chlebowej PZZ S.A. lub Podlaskie Młyny
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • ½ szklanki mleka
  • 10 g drożdży
  • 1 ½ łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

 

Krok 1

Obrane ziemniaki ugotuj. Wodę z gotowania odcedź do garnka, ziemniaki potłucz.

Krok 2

Do miski przesiej ½ kg mąki żytniej, wymieszaj ją z wodą z ziemniaków, tłoczonymi ziemniakami i mlekiem. dodaj sól. Wszystkie składniki wyrób na średnio luźną masę. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 dobę. Po upływie tego czasu dodaj rozdrobnione w letniej wodzie drożdże, pozostaw do wyrośnięcia przez około 1 godzinę.

Krok 3

Do roztworu dodaj resztę mąki. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Ponownie pozostaw je do wyrośnięcia przez około 1 godzinę.

Krok 4

Garść wyrośniętego ciasta przełóż do słoika. Przy kolejnym wypieku zastosuj je jako zakwas.

Krok 5

Ciasto wyłóż do blach wysmarowanych plastrem słoniny lub tłuszczem. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia  przez około pól godziny.

Krok 6

Piecz przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC. Gdy patyczek, którym nakłuwasz chleb pozostaje suchy, zakończ pieczenie.

Krok 7

Skórkę chleba zwilż letnią wodą i pozostaw pod przykryciem w celu jej zmięknięcia.

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas