Makowiec - PZZ
Przepisy Przepis

Makowiec

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Święta Bożego Narodzenia nie tylko kojarzą się nam z choinką i prezentami. Na wielu polskich stołach króluje w tym czasie pachnący makowiec.

 

Wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że Wigilia bez makowca nie jest taka sama. Poznaj naszą propozycję przepisu na to tradycyjne ciasto świąteczne z wykorzystaniem Mąki Luksusowej.

Składniki:

 

Ciasto:

 

  • 500 g Mąki Luksusowej PZZ
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g drożdży
  • ½ szklanki kwaśniej śmietany
  • 3 żółtka jajka
  • 1 jajko
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli

 

Masa makowa:

 

  • 500 g maku (delikatniejszy jest biały)
  • 1 l mleka
  • 250 g mieszanki ulubionych bakali (rodzynki, migdały, orzechy i skórka pomarańczy)
  • 100 g masła
  • ½ szklanki miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 50 ml rumu
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 3 jajka

 

Wykonanie:

 

Najpierw przygotowuj masę makową, następnie ciasto.

 

Masa makowa:

 

Mak wsyp do wrzącego mleka i gotuj pół godziny (możesz również zalać mak wrzącym mlekiem na noc). Całość odcedź i przekręć dwa razy przez maszynkę. W rondelku rozgrzej masło z miodem, dodaj bakalie. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mak i podgrzewaj wszystko przez 10 minut. Jajka rozbij, żółtka utrzyj z połową cukru. Masę jajeczną dodaj do lekko przestudzonej masy makowej. Białka ubij na pianę z reszta cukru. Połącz je z masą. Na koniec dodaj rum, delikatnie wymieszaj.

 

Ciasto:

 

Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, wymieszaj ze śmietaną. Połącz wszystkie składniki z przygotowanymi drożdżami. Zagnieć niezbyt ścisłe ciasto. Podziel je na dwie części, rozwałkuj na prostokąt. Masę makową rozsmaruj na cieście zachowując dwucentymetrowy margines. Zwijaj, przenosząc na papier do pieczenia a potem do foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 120°C z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut. Następnie zamknij drzwiczki, piecz dalej w temperaturze 180°C przez kolejne 30 minut.

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas