Muffinki z borówką i czekoladą - PZZ
Przepisy Przepis

Muffinki z borówką i czekoladą

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Mąka Uniwersalna Podlaskie Plony doskonale sprawdzi się podczas domowych wypieków, a przede wszystkim przepysznych babeczek.

 

Słodkie, z owocowym akcentem i odrobiną czekolady, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego są delikatne i rozpływające się w ustach.

Składniki (na 12 sztuk):

 

  • 250 g Mąki Uniwersalnej
  • 140 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru z dodatkiem laski wanilii
  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g borówek
  • 50 g posiekanej czekolady
  • cukier puder

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Borówki opłucz bieżącą wodą, pozostaw do odcieknięcia. W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier puder z wanilią. W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem, jogurtem i olejem, po czym zawartość przelej do suchych składników. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką. Do ciasta wrzuć borówki i czekoladę, całość delikatnie wymieszaj.

 

Krok 2

Metalową formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotami. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

 

Krok 3

Upieczone muffiny wyjmij z formy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Obserwuj nas