Przepisy Przepis

Chleb graham

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Mąka Graham Podlaskie Młyny powstaje ze starannie wyselekcjonowanych ziaren zbóż, dzięki czemu wypieki z jej wykorzystaniem zawsze się udają!

 

Do wypieku tradycyjnego chleba graham wykorzystuje się specjalny rodzaj mąki dedykowany właśnie do tego rodzaju pieczywa. Postaw na zdrowe śniadanie z wykorzystaniem domowych, pełnowartościowych wypieków.

Składniki:

 

  • 500 g Mąki Pszennej Graham typ 1850
  • 500 g pszennej typ 500
  • 650 ml ciepłej wody
  • 30 g drożdży
  • 20 g soli

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej zwięzłej konsystencji.

 

Krok 2

Następnie przełóż je do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia foremek (dwie średnie lub jedna duża). Masa powinna zająć maksymalnie połowę objętości naczynia. Blaszki  przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powierzchnię ciasta zwilż wodą.

 

Krok 3

Gdy foremki będą pełne ciasta, wstaw je do nagrzanego do 220oC piekarnika. Piecz przez 35-45 minut.

 

Krok 4

Po wypieku wyjmij koniecznie ciepły chleb z forem, aby odparował.

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas