Chińskie pierożki Dim Sum - PZZ
Przepisy Przepis

chińskie pierożki Dim Sum

Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Delikatne pierożki wypełnione aromatycznym farszem to doskonały pomysł na wykwintną przystawkę.

 

Wypróbuj przepis na chińskie pierożki Dim Sum i zatrać się w smakach Azji. Delikatne ciasto przygotowane z wykorzystaniem Mąki Tortowej zachwyca swoją strukturą, natomiast farsz stanowi wyraziste dopełnienie potrawy.

Składniki:

 

Czas prz.

35 min

 

Ciasto

  • 1,5 szklanki Mąki Tortowej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju

 

Nadzienie

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • pół cebuli
  • pół szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
  • pół łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru
  • pół łyżki sosu sojowego
  • pół łyżki octu ryżowego
  • pół łyżki oleju sezamowego
  • pół łyżeczki cukry
  • pieprz i sól do smaku

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Posiekaj bardzo drobno cebulę i ząbek czosnku. Przełóż wszystkie składniki na nadzienie do miski i bardzo dokładnie wyrób ręką (do uzyskania jednolitej konsystencji) i odstaw.

 

Krok 2

Przygotowanie ciasta rozpocznij od wsypania mąki do miski lub na stolnicę, dodaj wodę oraz olej. Ciasto wyrabiaj do momentu aż będzie ono miało elastyczną formę bez gródek. Uformuj kulę i zawiń ją szczelnie w folię, a następnie odstaw ciasto na przynajmniej 20 minut, aby odpoczęło.

 

Krok 3

Przechodzimy do najtrudniejszej części- lepienia. Uformuj ciasto w podłużny kształt i pokrój na mniej więcej 25 części. Każdy element dokładnie rozwałkuj- staraj się aby miały one kształt koła. Na sam środek placuszka ułóż łyżeczkę nadzienia i sklejaj zwilżonymi wodą palcami. Pamiętaj, że Dim Sum powinny być lepione w kształt sakiewki (zainspiruj się zdjęciami poniżej!).

 

Krok 4

Garnek do gotowania na parze lub bambusowy parowar wyłóż pergaminem i ułóż na nim pierożki (pamiętaj, że nie mogą się dotykać!). Dim Sum będą gotowe już po 10 minutach- podawaj je od razu po ugotowaniu np. z sosem sojowym.

 

Smacznego!

Obserwuj nas