Delikatne pierożki wypełnione aromatycznym farszem to doskonały pomysł na wykwintną przystawkę.
Wypróbuj przepis na chińskie pierożki Dim Sum i zatrać się w smakach Azji. Delikatne ciasto przygotowane z wykorzystaniem Mąki Tortowej zachwyca swoją strukturą, natomiast farsz stanowi wyraziste dopełnienie potrawy.
Składniki:
Czas prz.
35 min
Ciasto
- 1,5 szklanki Mąki Tortowej
- pół szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
Nadzienie
- 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- pół cebuli
- pół szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
- pół łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru
- pół łyżki sosu sojowego
- pół łyżki octu ryżowego
- pół łyżki oleju sezamowego
- pół łyżeczki cukry
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Krok 1
Posiekaj bardzo drobno cebulę i ząbek czosnku. Przełóż wszystkie składniki na nadzienie do miski i bardzo dokładnie wyrób ręką (do uzyskania jednolitej konsystencji) i odstaw.
Krok 2
Przygotowanie ciasta rozpocznij od wsypania mąki do miski lub na stolnicę, dodaj wodę oraz olej. Ciasto wyrabiaj do momentu aż będzie ono miało elastyczną formę bez gródek. Uformuj kulę i zawiń ją szczelnie w folię, a następnie odstaw ciasto na przynajmniej 20 minut, aby odpoczęło.
Krok 3
Przechodzimy do najtrudniejszej części- lepienia. Uformuj ciasto w podłużny kształt i pokrój na mniej więcej 25 części. Każdy element dokładnie rozwałkuj- staraj się aby miały one kształt koła. Na sam środek placuszka ułóż łyżeczkę nadzienia i sklejaj zwilżonymi wodą palcami. Pamiętaj, że Dim Sum powinny być lepione w kształt sakiewki (zainspiruj się zdjęciami poniżej!).
Krok 4
Garnek do gotowania na parze lub bambusowy parowar wyłóż pergaminem i ułóż na nim pierożki (pamiętaj, że nie mogą się dotykać!). Dim Sum będą gotowe już po 10 minutach- podawaj je od razu po ugotowaniu np. z sosem sojowym.
Smacznego!