Recipes Przepis

chińskie pierożki Dim Sum

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse volutpat, lobortis sed risus faucibus.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Scelerisque donec commodo neque ultrices eu fermentum lectus. Sit a id semper donec volutpat fermentum. Ut in sed hendrerit odio diam eget duis.

Składniki:

 

Czas prz.

35 min

 

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju

 

Nadzienie

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • pół cebuli
  • pół szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
  • pół łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru
  • pół łyżki sosu sojowego
  • pół łyżki octu ryżowego
  • pół łyżki oleju sezamowego
  • pół łyżeczki cukry
  • pieprz i sól do smaku

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Posiekaj bardzo drobno cebulę i ząbek czosnku. Przełóż wszystkie składniki na nadzienie do miski i bardzo dokładnie wyrób ręką (do uzyskania jednolitej konsystencji) i odstaw.

 

Krok 2

Przygotowanie ciasta rozpocznij od wsypania mąki do misku lub na stolnicę, dodaj wodę oraz olej. Ciasto wyrabiaj do momentu aż będzie ono miało elastyczną formę bez gródek. Uformuj kulę i zawiń ją szczelnie w folię, a następnie odstaw ciasto na przynjamniej 20 minut, aby odpoczęło.

 

 

 

Krok 3

 

Przechodzimy do najtrudniejszej części- lepienia. Uformuj ciasto w podłużny kształt i pokrój na mniej więcej 25 części. Każdy element dokładnie rozwałkuj- stsraj się aby miałe one kształt koła. Na sam środek placuszka ułóż łyżeczkę nadzienia i sklejaj zwilżonymi wodą palcami. Pamiętaj, że Dim Sum powinny być lepione w kształt sakiewki (zainspiruj się zdjęciami poniżej!).

 

Krok 4

 

Garnek do gotowania na parze lub bambusowy parowar wyłóż pergaminem i ułóż na nim pierożki (pamiętaj, że nie mogą się dotykać!). Dim Sum będą gotowe już po 10 minutach- podawaj je od razu po ugotowaniu np. z sosem sojowym.

 

 

 

Smacznego!!!

Białe chmury
  • Recipes
  • Recipes
  • Recipes
  • Recipes
  • Recipes
  • Recipes
  • Recipes
  • Recipes
  • Recipes
  • Recipes
Follow us