Ciastka z płatków owsianych z bakaliami to smaczna alternatywa
dla sklepowych słodyczy, zawierających niezdrowe składniki.
Dodatki, których użyjemy do posypania ciastek, są bogate w sprzyjające naszemu zdrowiu pierwiastki oraz tłuszcze. A według tego przepisu przygotujesz aż 2 blachy chrupiących pyszności już w kilka minut.
Składniki:
- 2 szklanki Płatków Owsianych Zwykłych
- półtorej szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp. – razem ok. 200 g – dwie, trzy duże garście
- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek
Wykonanie:
Krok 1
Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody.
Krok 2
Piekarnik rozgrzać do 160oC. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt.
Krok 3
Posypać cukrem każde ciastko
Krok 4
Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 – 12 minut.
Smacznego!