Szukasz pomysłu na deser? Proponujemy pyszne i puszyste ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone!
Do przygotowania: forma do pieczenia 23cm, wysokość 7 cm
Ciasto marchewkowe:
- 250 g obranej i startej na tarce marchwi,
- 60 g uprażonych orzechów pekan,
- 60 g rodzynek,
- 210 g Mąki Tortowej,
- 8 g proszku do pieczenia,
- 5 g sody oczyszczonej w proszku,
- 8 g mielonego cynamonu,
- 6 g soli,
- 200 g cukru,
- 80 g cukru Muscovado,
- 200 g oleju rzepakowego, z pestek winogron lub innego oleju roślinnego,
- 40 g oliwy z oliwek,
- 250 g jajek (około 4 duże jajka).
Krem:
- 300 g gęstej śmietany kremówki 36%,
- 40 g cukru pudru,
- 170 g serka śmietankowego Philadelphia,
- 70 g serka Mascarpone,
- szczypta mielonego cynamonu.
Przygotowanie
Ciasto Marchewkowe:
- Umieść startą marchewkę, jajka, olej, oliwę, cukier, orzechy i rodzynki w robocie kuchennym i zmiksuj.
- W drugiej misce połącz wszystkie pozostałe suche składniki i wymieszaj.
- Połącz dokładnie składniki suche z mokrymi.
- Zakryj masę i odłóż do lodówki na 2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej mieszaninę do foremki i piecz przez 40-50 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie gotowe, sprawdzisz je patyczkiem do szaszłyków.
- Pozostaw do ostygnięcia.
Krem:
- W misce miksera ubij razem śmietanę, cukier puder, serek, mascarpone i cynamon, aż powstanie sztywna piana.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na górę ciasta.