Pełne aromatu zioła oraz warzywa dojrzewające w letnim słońcu nie stworzyłyby tego klasycznego dla kuchni indyjskiej dania, gdyby nie wysokiej jakości groch.
Nie musimy wyruszać w daleką podróż do Indii, aby skosztować wyśmienitej kuchni tego kraju.
Groch od PZZ S.A. sprawdzi się doskonale nie tylko w polskich, ale również orientalnych daniach.
Składniki:
- 1 szklanka Grochu Żółtego Połówki
- 2 łyżki oleju
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- po ½ łyżeczki mielonego kardamonu, kurkumy oraz garam masali
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ bakłażana
- 100 g ryżu
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Krok 1
Dzień wcześniej wsyp groch do garnka i wypłucz. Zalej świeżą zimną wodę (ok. 7 cm ponad poziom grochu) i odstaw na noc do namoczenia.
Krok 2
Groch gotuj przez 40 minut w tej samej wodzie do miękkości. W połowie gotowania dodaj sól. Groch częściowo może się rozgotować. Na koniec w razie potrzeby można go odcedzić, jeśli pozostała jeszcze woda.
Krok 3
Na patelni na oleju zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj kmin rzymski. Całość chwilę razem podsmażaj.
Krok 4
Dodaj kardamon, kurkumę i garam masalę. Po chwili smażenia wlej pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj bez przykrycia przez około 5 minut. Dodaj ugotowany groch, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
Krok 5
Bakłażana pokrój na niezbyt grube plasterki, posyp pół łyżeczki soli, wymieszaj. Tak przygotowane warzywo odłóż na 20 minut. Następnie opłucz i osusz. Grilluj ok. 10 minut na małym ogniu na patelni grillowej, pod koniec skrapiając oliwą.
Krok 6
Do uprzednio ugotowanego ryżu dodaj dhal, następnie grillowanego bakłażana. Całość posyp świeżą kolendrą.
Smacznego!