Ciastka z płatków owsianych z bakaliami

SKŁADNIKI:

2 szklanki płatków owsianych
półtorej szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
100 g roztopionego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g – dwie, trzy duże garście
ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 – 12 minut.

przepisy-ciastka