Ciastka z płatków owsianych z bakaliami

Ciastka z płatków owsianych z bakaliami to smaczna alternatywa dla sklepowych słodyczy, zawierających niezdrowe składniki. Dodatki, których użyjemy do posypania ciastek, są bogate w sprzyjające naszemu zdrowiu pierwiastki i tłuszcze. A według tego przepisu przygotujesz aż 2 blachy chrupiących pyszności już w kilka minut.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • półtorej szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie)
  • 100 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp. – razem ok. 200 g – dwie, trzy duże garście
  • ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastek.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 – 12 minut.

Ciastka z płatków owsianych
%d bloggers like this: