Podstawą tradycyjnego krupniku jest kasza jęczmienna. Najlepiej sprawdzi się ta, od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.
Gęsty krupnik na bazie żeberek i kaszy jęczmiennej, ugotowany z wykorzystaniem świeżych warzyw i aromatycznych przypraw jest sycącą potrawą, którą pokocha każdy wielbiciel zup.
Składniki:
Czas prz.
15 min
- 300 g żeberek
- ½ szklanki Kaszy Jęczmiennej Drobnoziarnistej
- 2 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- 3 ziemniaki
- liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Żeberka pokroić, zalać dwoma litrami zimnej wody.
Krok 2
Po zagotowaniu wody, włożyć pokrojone w kostkę warzywa, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu.
Krok 3
Wsypać kaszę jęczmienną. Całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
Gotować kolejne 20 minut.
Krok 5
Ugotować zupę posypać natką pietruszki.
Smacznego!