Straszne Halloweenowe Muffiny - PZZ
Przepisy Przepis

Straszne Halloweenowe Muffiny

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Kuszące i przerażająco smaczne – nasze Straszne Halloweenowe Muffiny są tym, czego potrzebujesz na swoje straszne przyjęcie! Spód czekoladowego ciasta, kremowe czapy i figlarnie ułożone pajączki sprawią, że te małe straszaki będą hitem każdej Halloweenowej imprezy

Muffinki Czekoladowe:

Składniki (na 16 szt.):

  • 150 g masła
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 170 ml mleka

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

  1. Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i kawę zbożową przesiej do miski. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj cukier.
  4. W osobnej misce rozmiksuj jajka z mlekiem.
  5. Dodaj masę jajeczną do suchych składników i delikatnie wymieszaj.
  6. Dodaj ostudzone masło i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę.

Pieczenie muffinek:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Masę wyłóż do papilotek i umieść je w formie na muffiny.
  3. Piecz przez ok. 20-25 minut, sprawdzając gotowość za pomocą „suchego patyczka”.

Krem z Ciastkami:

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g potłuczonych ciastek (lub okruszków)
Obserwuj nas