Lekkie i zdrowe śniadanie może przybierać różną wersję. Ważne, aby nie tylko było sycące, ale również smaczne.
Tym razem proponujemy Wam przepis na omlet z płatków owsianych z dodatkiem soczystych truskawek, od którego warto zacząć każdy letni poranek.
Składniki:
- 2 białka
- 30 g Płatków Owsianych Zwykłych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g truskawek
- syrop klonowy (lub syrop z agawy)
- aromat waniliowy
- przyprawy wedle smaku, np: cynamon, imbir, czekolada w młynku
Wykonanie:
Krok 1
Płatki zalewamy wrzątkiem w kubeczku, nie dajemy dużo wody, tak tylko do linii płatków i odstawiamy na około 5-7 minut.
Krok 2
Białka ubijamy lekko. Płatki dodajemy do białek, dosypujemy proszek do pieczenia, mieszamy.
Krok 3
Wylewamy wszystko na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, średni ogień.
Krok 4
Kiedy białko już się trochę zetnie, posypujemy cynamonem i dodajemy dosłownie szczyptę imbiru.
Krok 5
Gotowy omlet już na talerzu posypujemy odrobiną czekolady w młynku, polewamy niewielką ilością syropu klonowego i układamy truskawki.
Smacznego!